Med hjälp av drycken reparerar kroppens försvarsmekanism sig själv.

De kloka gubbarna eller gummorna var på sin tid folkets högt uppskattade tjänare. Till dem vände man sig med värk och krämpor. Barrträdsextraktdrycken som utvecklades av Kari Herttua kom till för att folktraditionerna inte skulle falla i glömska.

Karis Barrträdsextraktdryck har tillverkats i drygt 40 år enligt det recept som Kari Herttua utvecklade. Barrträdsextraktdrycken tillverkas av inhemska västkusttallar: av barken och basten.

Den 40 år långa resan för Kari Herttua, VD för Ravintorengas Oy, har varit färgstark. Han blev redan som ung intresserad av finländska folktraditioner och han hittade sin egen produkt i skogen.

Herttua är hemma från Österbotten, från ”den vackra kyrkbyn” i Ylistaro. Han växte upp på en bondgård som sonen i en skörtarfamilj. Mamman var en ”drömmare”.

Herttua upplever att även han har ärvt drömvärldens rikedom.

Som liten pojke blev Kari Herttua bekant med den allmänt kända kloka gumman Sanna Foss (1892–1959) från Lappo som även kallades för häxa. Kari besökte första gången Foss tillsammans med sin mamma.

Redan i sina tidiga tonår meddelade Kari Herttua sin pappa att han inte längre tänkte delta kyrkbesöken på söndagsmorgnarna eller i andra församlingar.

Körkortet blev en vändpunkt i den unga mannens liv. I sin bil åkte han runt om i Finland och besökte kloka gubbar och gummor.

– Jag var intresserad av människor som kände till naturens produkter och kunde utnyttja dem. Jag sökte upp alla som jag hade hört om eller läst om i tidningarna, oberoende av var i Finland de bodde. De var speciella och intressanta människor. Jag pratade med dem för att deras kunskap inte skulle begravas med dem.

Utifrån forskningsbaserade kemiska iakttagelser och de erfarenheter som personer som har använt barrträdsextraktdrycker har delat med sig av är det välgörande innehållet inte endast något man bara vill tro på. Det lönar sig att prova och kontinuerlig användning är inte heller skadligt, säger Kalevi Pihlaja.

Kalevi Pihlaja

Professor, Åbo universitet

Uppgifter om artikeln

Den här artikeln har publicerats i den av Karprint utgivna tidningen Luontaisterveys 3-2016 och publiceras nu förkortad i tidningen Kauppa-Suomi med tillstånd av Karprint Oy.

– Min pappa blev lite nervös och undrade om jag inte småningom skulle titta lite på flickor. Men jag hade ju en mormor här och en farmor där och jag måste ju besöka dem för att lära mig! minns Herttua.

Någon påminde mig om att ordet är det effektivaste vapnet i världen. Med ord kan man åstadkomma mycket gott och mycket ont. Det fastnade i mitt minne och jag värdesatte det senare i livet.

Herttua lade märke till att de kloka gubbarna och gummorna var personer som gick sin egen väg. De var nödvändigtvis inte lika intresserade av världens gång som ”normala människor”.

– Kunskapen överfördes i släkterna från mor till son. I till exempel Ylivieska och Nivala fanns släkter som kunde stämma blod. Att stämma blod är en metod att stanna ett blodflöde som läkarvetenskapen inte kan förklara.

– Den som har kunskapen kan stämma blod även om han eller hon fysiskt är på en helt annan plats än patienten. Han eller hon måste dock känna till var personen befinner sig, förklarar Herttua.

– Förr i tiden var färdigheten nödvändig eftersom man inte alltid hade tillgång till läkarvård genast.

På gården till Vammala hälsocentral finns en staty av Tyrvään Manta.

Den kloka gumman Manta tog huvudsakligen emot patienter i sitt hem och hon upprätthöll också ett litet sjukhem. Hon gjorde även hembesök och betjänade människor både per brev och per telefon. De vanligaste sjukdomarna som Manta behandlade var hud- och skelettsjukdomar samt neurologiska sjukdomar.

– Människorna besökte Manta och hon skrev ett ”recept”. Kunderna tog receptet till apoteket där apotekarna blandade ihop behandlingsörter. På den tiden fungerade apoteksverksamheten så, konstaterar Herttua. Senare har många naturprodukter och apoteksprodukter kraftigt skilts åt.

Till exempel jod är idag mera en apoteksprodukt, men förr användes den på många sätt i hemmen.

– Jod har genom tiderna varit ett ämne som läker sår. Om man fick ett sår på benet och risken för blodförgiftning ökade använde man jod som hjälp. Man tog på sig en socka av 100 procent ull som hade fuktats i jod. Blodförgiftningen kunde stoppas eller botas med detta, berättar Herttua.

Jod är ett nödvändigt ämne för cellernas ämnesomsättning och sköldkörtelns normala funktion.

Personer som led av värk och olika krämpor brukade förr i tiden till exempel suga på videbark. När man senare genomförde laboratorieundersökningar av pilbark kunde man konstatera att den innehåller acetylsalicylsyra som är en värkmedicin. Beställningen för medicinsk användning var klar.

– Av vide utvecklades senare Aspirin, som är en av de mest sålda värkmedicinerna i världen, konstaterar Herttua. Salicylsyra tillverkades syntetiskt redan i mitten av 1800-talet. Även många andra kemiska läkemedel har kommit till på detta sätt.

– Syntetiska preparat har dock sina egna problem. De har inte samma effekt på kroppen som de naturliga produkterna.

– Man ville dock att den kemiska läkemedelsindustrin skulle bli den officiella. Samtidigt stämplades människor med naturkunskaper som pajaser, galningar eller häxor, konstaterar Herttua.

På en av sina resor träffade Kari Herttua en stugperson som började tala om barrträdsextraktdrycken. Personen uppmuntrade Kari att börja tillverka den, men påpekade att drycken måste vara på samma frekvens som de röda blodkropparna. Då skulle den fungera.

– På vägen hem grubblade jag över pratet om frekvenser som jag redan sedan tidigare väl kände till. I den här personens stuga fanns dock inte ens elbelysning.

– Jag besökte denne på nytt och i något skede hade jag redan med mig ett smakprov. Jag berättade genast att drycken inte ännu är färdig, det är någonting som saknas.

– Jag fick svaret att jag har ”vargögon”. Betydde det kanske att jag är beslutsam till min karaktär.

Kari Herttua hade beslutat utveckla den rätta barrträdsextraktdrycken och grubblade många kvällar över tillverkningsmetoden.

Slutligen var drycken klar och även stugpersonen fick tack för den framkastade utmaningen.

Drycken blev klar och hittade sin väg till konsumenterna. Därefter har också många myndigheter hittat Kari Herttua. Herttua upplever att han är en av de få finländska företagare som har vunnit mot varje myndighet. Han har väckt åtal till och med mot näringsstyrelsen.

– Läkarvetenskapen som grundade sig på kemi tyckte inte om att jag började samarbeta med tidningen Nykyposti.  I artiklarna berättade människor om sina helande upplevelser tack vare barrträdsextrakt; bland användarna fanns särskilt cancerpatienter.

En dag kom även en kallelse till förhör från Centralkriminalpolisen som hade fått till uppgift att se till att tillverkningen av barrträdsextraktdrycken upphörde.

– Kriminalöverkommissarien berättade till allra först att han hade fått direktiv av medicinalstyrelsen om att barrträdsextraktdrycken måste fås bort från marknaden. Det var inte frågan om ifall drycken var bra eller inte.

Ingen har högt uttryckt den egentliga orsaken, men Herttua förmodar att produkten hade gett alltför bra hälsofrämjande resultat.

Kari Herttua berättar att han inte skulle byta bort en enda dag i sitt liv och på sin levnadsstig, även om han också ”har fått på käften”. Den positiva respons som kunderna har gett under dessa 40 år har varit viktigare.

– Jag har från första början känt till vilken produkt jag representerar. Därför har jag också kallat Karis Barrträdsextraktdryck för en produkt man inte behöver tro på. Den fungerar ändå! Dryckens effekt bygger på att kroppen får de naturliga näringsämnen den ropar efter. På så sätt reparerar kroppen sig själv, oberoende av om människan tro på det eller inte.

– Vi vet att kroppen mår precis så bra som försvarsmekanismen fungerar. Och försvarsmekanismen fungerar enligt vad vi ger vår kropp via munnen.

Enligt Herttua tillför barrträdsextrakt kroppen den föda den i dag inte får tillräckligt av.

– Man blir inte odödlig av barrträdsextraktdrycken, men med hjälp av den kan försvarsmekanismen reparera sig själv, försäkrar Herttua.

Skräpmat och läkemedel belastar vår hälsa

Enligt Kari Herttua har dagens matgegga inte längre något gemensamt med naturliga produkter.

– Om du äter marketarnas gegga i ett års tid samlar du på dig en plasthink med kemikalier och tillsatsämnen.

– Världshälsoorganisationen förkunnade för en tid sedan att till exempel processat kött och processad korv orsakar cancer. Ett av de cancerogena ämnena är nitrit.

Herttua berättar att han under ett årtionde har samarbetat med Maalaistuote Vataja från Kankaanpää. Vataja började tillverka produkter utan tillsatsämnen och använde Karis Barrträdsextraktdryck som konserveringsmedel. År 2011 fick Vataja dock besök av en hälsoinspektör och detta ledde till att Vataja inom en månad var tvungen att dra bort alla produkter som innehöll barrträdsextrakt från marknaden.

– Vataja fick order om att återgå till ”bekant och säker nitrit”, fastän de produkter som innehöll barrträdsextraktdryck som konserveringsmedel hade fått erkännande av bland annat Allergiförbundet. Även kunderna hade varit nöjda.

– Det var faktiskt något helt idiotiskt, utropar Herttua och räknar upp risker inom livsmedelsindustrin, från Coca Cola till aspartam och konstgjorda fetter.

– Förbuden sträcker sig inte fram till de stora företagen.

Herttua rekommenderar att alla läser den finska boken Petos lautasella (Den hemlige kocken). Det är en fackbok av Mats-Eric Nilsson från Sverige, där han kritiserar livsmedelsindustrin bland annat för att man använder stora mängder tillsatsämnen och aromer och vilseleder konsumenterna.

Den framlidne professorn Toivo Rautavaaras motto var att människan är en del av naturen.

– Det betyder att vår hälsa och vårt välbefinnande är beroende av naturen och av naturliga produkter.

Herttua blir särskilt irriterad över att man pratar om läkemedel som säkra och undersökta.